Bibliotheek Puurs

Cultuur beleef je samen

Lezingen van Davidsfonds Puurs brengen je in contact met taal, geschiedenis, kunst, wetenschap, actuele religieuze en maatschappelijke problemen en andere culturen.

De lezingen hieronder zijn dit cultuurseizoen jouw venster op de wereld.

In Europese Velden - Korneel De Rynck
Donderdag 19 oktober 2017 om 20.00u
Bibliotheek Puurs, Hondsmarkt 2

Ben je gefascineerd door Wereldoorlog I? Dan ga je vast helemaal op in deze lezing van auteur Korneel De Rynck. Zijn recentste werk In Europese velden is de allereerste gids over WOI.

Trek mee door twaalf landen waaronder Italië, Slovenië en Macedonië. En krijg een handig overzicht van historische spoorwegen, monumenten, begraafplaatsen en musea. Historisch, maar óók: mooi. Want zo lelijk de oorlog was, zo mooi het landschap waar de strijd ooit woedde. Duik jij mee in de geschiedenis?

Korneel De Rynck is al zijn hele leven in de ban van de oorlog. Zijn familie komt uit de Westhoek, zijn overgrootvader streed aan de IJzer. Korneel won met zijn masterproef de Vlaamse Scriptieprijs 2008. In 2011 debuteerde hij met De tuin van Tito. Een reis langs de spoorlijn Belgrado-Sarajevo, goed voor de Groene Waterman-publieksprijs. In 2014 verscheen IJzeren Oogst. Een reis door Europa en de Grote Oorlog.

<-- De lijst met nummer 5899 zal hier worden weergegeven -->

Hernieuwbare energie. Ja, maar... - Jozef Ongena
Donderdag 16 november 2017 om 20.00u
Bibliotheek Puurs, Hondsmarkt 2

Sta jij soms stil bij de dreigende energienood in de wereld? Tijdens zijn lezing zoomt Jozef Ongena, doctor in de fysica, in op dit niet te ontkennen probleem.

Zullen de besluiten van de klimaatconferenties wel de wereld redden? Welke wetenschappelijke, technische en financiëe inspanningen zijn nodig om het huidige energiepark te ver­vangen door een groener systeem? En wordt het niet hoog tijd dat wetenschappers meer inspraak krijgen om de discussie rationeel open te trekken? Ook krijg je de drie opties voor alternatieve energie - hernieuwbaar, fossiel en nucleair - gedetailleerd toegelicht.

Liefde in tijden van angst - Bleri Lleshi
Donderdag 8 februari 2018 om 20.00u
Bibliotheek Puurs, Hondsmarkt 2

Merkte jij het ook al? We zijn alsmaar vaker bang. Bang om niet rond te komen, bang om te falen, bang voor aanslagen, bang om alleen te zijn, bang om te gaan samenwonen, bang voor verandering, bang voor morgen.

Volgens filosoof Bleri Lleshi leven we als het ware in een angstsamenleving. Zouden we dan maar beter stoppen met leven? Voor Bleri Lleshi is dat geen optie. Want ... we zijn ook bang van de dood. Zijn oplossing? De Liefde. Nee, niet de romantische liefde. Wél de liefde die ons laat groeien en bloeien. Liefde die ons samenbrengt. En die heeft diepe wortels nodig – net zoals een boom. Die wortels zitten het best verankerd in gezinnen, onderwijs, media, politiek en alles daartussen. Klaar voor een nieuwe kijk?

Bleri Lleshi is filosoof, schrijver, mensenrechtenactivist en spreker. Zijn echte naam? Blerim Gjonpalaj. Van oorsprong Albanees, nu al achttien jaar in België. Hij woonde evenveel jaar in Albanië.

Bleri Lleshi is auteur van Brieven uit Brussel (2013), De neoliberale strafstaat (2014), Liefde in tijden van angst (2016) en Inaya, brief aan mijn kind (2017). Hij schrijft regelmatig voor Knack en De Morgen. En ook op zijn drukbezochte Bleri Lleshi’s Blog pent hij zijn gedachten neer. Lleshi is jeugdwerker in Brussel en docent aan de hogeschool UCLL in Leuven.

<-- De lijst met nummer 5900 zal hier worden weergegeven -->

Deze lezingen zijn een organisatie van Davidsfonds Puurs in samenwerking met de Puurse bib. De toegangsprijs is 7 euro; als lid van het Davidsfonds of de bib betaal je 6 euro. Bestel je ticket via www.ccdekollebloem.be/lezingen.

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Reacties worden eerst gemodereerd
voordat ze op de site verschijnen.

Meer nieuws

Poëtische tips van Maarten Inghels

Ook Maarten Inghels levert zijn bijdrage aan de Poëzieweek in Puurs-Sint-Amands. Op dinsdag 30 januari brengt hij 100% poëzie in het Verhaerenmuseum. Waar haalde de van 2016 tot 2018 officiële stadsdichter van Antwerpen zijn inspiratie? Lees verder
Meer nieuws