Bibliotheek Puurs

Docufilm Will Tura, Hoop doet leven geregisseerd door Dominique Deruddere in cc Binder

Op 30 oktober komt Will Tura, Hoop doet leven in onze nieuwe theaterzaal de Kollebloem. In aanwezigheid van tal van (inter)nationale gasten die met Will samenwerkten, vindt de wereldpremière op 8 september plaats in het Kursaal Oostende, een plek waar Will regelmatig heeft opgetreden.

Elk land heeft zo zijn eigen zangers die meer dan een halve eeuw lang een stukje geschiedenis meeschreven. Met hun liedjes raakten ze miljoenen mensen: Johnny Halliday in Frankrijk, Curd Jurgens in Duitsland, Adriano Celentano in Italië  en… Will Tura in Vlaanderen.

Wills' pad ging niet over rozen want ondanks zijn uitverkochte optredens eerst in tenten, dan in concertzalen en tenslotte in Vorst Nationaal bleven sommige media op hem neerkijken. Vandaag is het tij gekeerd en wordt zijn status van ‘keizer van het Vlaamse lied’ door niemand meer betwist.

De film Will Tura, Hoop doet leven toont de onvermoeibare werker die langzaam maar zeker naar de top is geklommen. Elke hit is een trede geweest: Eenzaam Zonder Jou, Vlaanderen mijn Land, Arme Joe, Het kan niet zijn, Ik mis je zo, Alleen gaan e.v.a. Zijn collega zangers hebben hun respect en bewondering geuit in diverse Turalura tribute platen die ervoor zorgden dat zijn liedjes werden doorgegeven aan nieuwe generaties Vlamingen. Het beschermen van zijn privacy is voor Will altijd een prioriteit geweest maar voor de eerste keer wordt in deze film getoond dat ook zijn bestaan er een geweest is van vallen en opstaan. De ontmoetingen met Gilbert Bécaud, de muzikanten van Elvis Presley of de Rode Duivels zijn hem bijgebleven en vormden een inspiratiebron voor zijn composities en opnamen. Maar de gedachtewisseling tijdens de audiëntie met ZM Koning Boudewijn ervaart hij nog steeds als een hoogtepunt.

Elke Vlaming kent wel een liedje van Will Tura of koestert een herinnering geassocieerd aan een van zijn songs. Deze film laat de kijker op een onverwachte en verrassende manier kennis maken met Turas’ repertoire. De fragmenten uit de concerten in Vorst nationaal, op groot scherm geprojecteerd en met het indrukwekkende bioscoopgeluidssysteem, krijgen extra dimensie en rijgen op een originele manier de archiefbeelden uit het leven van de artiest aan elkaar. Wat drijft Will Tura? Wie zijn de mensen die hem geholpen hebben in zijn carrière? Hoe kan iemand dit vak zestig jaar lang blijven uitoefenen? Hoe combineer je werk en gezinsleven?

Jean Kluger die 50 jaar lang Wills' producer en uitgever was, heeft Dominique Deruddere gevraagd om zijn visie over de artiest te verfilmen. Het resultaat is een compromisloos beeld van 's mans rijk gevulde leven dat off screen wordt verteld door Jan Decleir die Will Tura "speelt". Geen seks en drugs, wel Rock & Roll: duizenden studio uren, reizen, joggen, componeren, televisie opnamen, radio programma’s… dit alles tot grote vreugde van zijn fans.

Van het credo van zijn jongste broer, overleden in 1989, heeft Will zijn levensmotto gemaakt: HOOP DOET LEVEN.

Will Tura, Hoop doet leven beleeft zijn première op het Filmfestival van Oostende op 8 september en zie je op 30 oktober in theaterzaal de Kollebloem van cc Binder. Er is een voorstelling om 14.00u en 20.00u. Tickets bestel je via www.ccbinder.be/film.

Foto © Marco Mertens

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Reacties worden eerst gemodereerd
voordat ze op de site verschijnen.

Meer nieuws

Win een boekenbon met je vakantiefoto

Onze boeken gaan graag op stap. Met veel plezier gaan ze met je mee, zowel naar huis als op reis. De reisgidsen begeleiden je probleemloos door de smalle steegjes van Madrid en de romans zonnen graag naast jou op het strand. Lees verder

Ontdek de boekenruilkast

Hoeveel boeken heb jij in huis die je nooit meer zult herlezen? Deel ze met vrienden en familie, maar ook met buren en onbekenden! Met het openbaar ruilkastje in Park Fort Liezele geef je je boeken, strips ... een tweede leven. Lees verder
Meer nieuws