Elisabethwedstrijd 2017: dag 1 - Naast Sire en Hare Majesteit

gepost op: 31 mei 2017

Dit is haar verslag van maandag 29 mei.

Fait divers van deze avond: aangezien mijn gereserveerde zitplaats ingenomen was door een 30 cm lange stekker (en dat zal de hele week zo zijn), kregen wij alternatieve plaatsen toegewezen: twee loges naast die van de koninklijke familie. Uitstekend!

Maandag, start van de Elisabethwedstrijd voor cello, met de 20-jarige Chinese Sihao He en Brussels Philharmonic o.l.v. Stéphane Denève. Hij mocht het plichtwerk ‘Sublimation’ van de Japanner Toshio Hosokawa creëren. Een eerste kennismaking met een nieuw werk is altijd een beetje afwachten. ‘Sublimation’ maakt vooral gebruik van het orkest in zijn geheel, met af en toe korte motieven voor solo-instrumenten. In het middendeeltje wordt de cello als tokkelinstrument gebruikt. De slagwerksectie van het orkest geeft met extra instrumenten een speciale kleur. Het einde sprak mij heel erg aan: de cello lost, samen met de strijkers, letterlijk op in het niets. Voor het overige vond ik de uitvoering door Sihao He niet zo speciaal: ik miste een lijn doorheen het hele werk. Tweede werk op het programma was het celloconcerto van Robert Schumann. Sihao He bracht een propere versie, zonder risico. Niet echt begeesterend. Het lyrische deel klonk soms wel heel fijntjes.

Kandidaat nummer twee was de Amerikaan Brannon Cho, 22 jaar oud. ‘Sublimation’ klonk een stuk boeiender. Zijn uitvoering sprak veel meer aan door een sneller tempo en meer effecten in de cello. Hij stuwde het werk vooruit. De cello als tokkelinstrument klonk vanzelfsprekender dan bij Sihao He. Het einde van het werk vond ik echter mooier bij de eerste kandidaat, heel doorzichtig. Het eerste celloconcerto van Dmitri Shostakovich, dat zesmaal ten gehore wordt gebracht deze week, was Cho op het lijf geschreven. Shostakovich ten voeten uit: veel nuances, pittig, en een fijngevoelig middendeel. Een geslaagde uitvoering.