Bibliotheek Puurs

Elisabethwedstrijd 2017: dag 1 - Naast Sire en Hare Majesteit

gepost op: 31 mei 2017

Na een geslaagde pianosessie 2016 organiseert de Koningin Elisabethwedstrijd voor de eerste keer een cellowedstrijd. Onze medewerker Reinhilde tekent opnieuw present in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten.

Dit is haar verslag van maandag 29 mei.

Fait divers van deze avond: aangezien mijn gereserveerde zitplaats ingenomen was door een 30 cm lange stekker (en dat zal de hele week zo zijn), kregen wij alternatieve plaatsen toegewezen: twee loges naast die van de koninklijke familie. Uitstekend!

Maandag, start van de Elisabethwedstrijd voor cello, met de 20-jarige Chinese Sihao He en Brussels Philharmonic o.l.v. Stéphane Denève. Hij mocht het plichtwerk ‘Sublimation’ van de Japanner Toshio Hosokawa creëren. Een eerste kennismaking met een nieuw werk is altijd een beetje afwachten. ‘Sublimation’ maakt vooral gebruik van het orkest in zijn geheel, met af en toe korte motieven voor solo-instrumenten. In het middendeeltje wordt de cello als tokkelinstrument gebruikt. De slagwerksectie van het orkest geeft met extra instrumenten een speciale kleur. Het einde sprak mij heel erg aan: de cello lost, samen met de strijkers, letterlijk op in het niets. Voor het overige vond ik de uitvoering door Sihao He niet zo speciaal: ik miste een lijn doorheen het hele werk. Tweede werk op het programma was het celloconcerto van Robert Schumann. Sihao He bracht een propere versie, zonder risico. Niet echt begeesterend. Het lyrische deel klonk soms wel heel fijntjes.

 

Kandidaat nummer twee was de Amerikaan Brannon Cho, 22 jaar oud. ‘Sublimation’ klonk een stuk boeiender. Zijn uitvoering sprak veel meer aan door een sneller tempo en meer effecten in de cello. Hij stuwde het werk vooruit. De cello als tokkelinstrument klonk vanzelfsprekender dan bij Sihao He. Het einde van het werk vond ik echter mooier bij de eerste kandidaat, heel doorzichtig. Het eerste celloconcerto van Dmitri Shostakovich, dat zesmaal ten gehore wordt gebracht deze week, was Cho op het lijf geschreven. Shostakovich ten voeten uit: veel nuances, pittig, en een fijngevoelig middendeel. Een geslaagde uitvoering.

De Koningin Elisabethwedstrijd organiseert van 29 mei tot 3 juni 2017 een allereerste sessie voor cello. Deze wedstrijd is bedoeld voor vergevorderde muzikanten die klaar zijn om aan een internationale carrière te beginnen.

Bibliotheekmedewerker Reinhilde is je reporter ter plaatse en brengt verslag uit. Hou dus zeker haar blog hier in het oog. Meer info over de Elisabethwedstrijd vind je op www.concours-reine-elisabeth.be

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Reacties worden eerst gemodereerd
voordat ze op de site verschijnen.

Meer nieuws

Vakantiekoffer vol literatuur

Aaaaah, bijna vakantie. Eindelijk tijd om boeken te lezen. Zie je jezelf al genieten: op een ligbed in je Puurse tuin, op een luchtmatras in de Atlantische Oceaan, …? Bestel alvast je vakantiekoffer met leesvoer in onze bib! Lees verder
Meer nieuws