Elisabethwedstrijd 2017: dag 2 - Met de neus tegen de cello

gepost op: 1 juni 2017

Dit is haar verslag van dinsdag 30 mei.

Spannend: waar zouden we vandaag zitten? Pal vooraan, letterlijk met onze neus tegen de solist! Qua klankbalans niet echt ideaal: men kan nooit een overzicht krijgen van het geheel, maar qua ervaring was dit natuurlijk speciaal. Elke gelaatsuitdrukking, elke zweetdruppel wordt mee beleefd. En het was de moeite. De Franse Yan Levionnois (27 jaar) ging volledig op in zijn uitvoering van ‘Sublimation’. Speciaal was het gebruik van een plectrum, waardoor de ‘tokkel’passages zuiverder klonken. Van zo dichtbij waren ook meer details hoorbaar in zowel cello als orkest. Het tweede celloconcerto van Antonin Dvorak, een van mijn favoriete componisten, kon mij onder de vingers van Levionnois zeer bekoren. Een zeer intense uitvoering, met hoorbaar zuchten en bijna kreunen. Een complete overgave van de muzikant aan de muziek. De volkse melodieën, de kleuren, de melancholie van Dvorak, het was allemaal te horen in Yans cellospel. Af en toe een glimlachende blik wisselen met de dirigent of de eerste viool: zij verstonden elkaar volledig. Applaus en bravo na afloop. Een zichtbaar gelukkig finalist nam deze graag in ontvangst.

Aurélien Pascal, 23 jaar oud en ook uit Frankrijk, kon mij persoonlijk minder overtuigen. Er was iets vlaks aan zijn uitvoeringen, zowel van het plichtwerk als van Shostakovich 1. Heel storend vond ik het te vroege applaus bij ‘Sublimation’. Nochtans geeft de dirigent duidelijk aan dat het stuk nog niet ten einde is. De zaal was bijzonder enthousiast , ‘de sterkste kandidaat tot nu toe’, maar persoonlijk verkies ik zijn landgenoot Levionnois. Benieuwd hoe de jury erover denkt.