Elisabethwedstrijd 2017: dag 3 - Tussen kabels, spots, interviewers en media-VIPs

gepost op: 2 juni 2017

Dit is haar verslag van woensdag 31 mei.

Vandaag mochten we plaats nemen aan de zijde van radio en tv. Tussen kabels, spots, interviewers en media-VIPs baanden we ons een weg naar ‘onze’ loge. Omdat de componist van het plichtwerk Toshio Hosokawa ons voortijdig moest verlaten, werd hij nu reeds aan het publiek voorgesteld. Normaal gebeurt dit pas de laatste avond. Er werd nog bij verteld dat hij voor zijn compositie de zangen van Japanse Boeddhistische monniken als inspiratie had gebruikt.

De 21-jarige Pool Maciej Kulakowski opende de avond met het plichtwerk ‘Sublimation’ in een rustig tempo. Voor mij sprong zijn uitvoering er niet boven uit. Een beetje vlak.  Hetzelfde gevoel hield ik over aan zijn keuze van het eerste celloconcerto van Shostakovich, dat door hem redelijk traag werd uitgevoerd. Niet echt mijn favoriet.

Tweede helft  van de avond was weggelegd voor de Koreaanse Seungmin Kang. Niet enkel haar verschijning in een glinsterend rood kleed was eens iets anders dan de mannelijke collega’s in het zwart. Ook haar spel was verrassend: zeer persoonlijk en heel krachtig. ‘Sublimation’ werd in een snel tempo gebracht, veel boeiender, ook in het orkest, met meer schakeringen en soms een speciale celloklank. Soms leek deze als een viool te klinken. Dezelfde effecten in Dvorak 2. Enkele passages klonken bijzonder mooi. Toch heb ik bij haar een dubbel gevoel: de boogaanzetten klonken soms rauw, en geregeld, zeker naar het einde toe, was er een probleem met de intonatie. Voor de meesten was dit voorbehoud er niet: een staande ovatie voor Seungmin Kang sloot de derde wedstrijdavond af.