Bibliotheek Puurs

Elisabethwedstrijd 2017: dag 3 - Tussen kabels, spots, interviewers en media-VIPs

gepost op: 2 juni 2017

Na een geslaagde pianosessie 2016 organiseert de Koningin Elisabethwedstrijd voor de eerste keer een cellowedstrijd. Onze medewerker Reinhilde tekent opnieuw present in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten.

Dit is haar verslag van woensdag 31 mei.

Vandaag mochten we plaats nemen aan de zijde van radio en tv. Tussen kabels, spots, interviewers en media-VIPs baanden we ons een weg naar ‘onze’ loge. Omdat de componist van het plichtwerk Toshio Hosokawa ons voortijdig moest verlaten, werd hij nu reeds aan het publiek voorgesteld. Normaal gebeurt dit pas de laatste avond. Er werd nog bij verteld dat hij voor zijn compositie de zangen van Japanse Boeddhistische monniken als inspiratie had gebruikt.

De 21-jarige Pool Maciej Kulakowski opende de avond met het plichtwerk ‘Sublimation’ in een rustig tempo. Voor mij sprong zijn uitvoering er niet boven uit. Een beetje vlak.  Hetzelfde gevoel hield ik over aan zijn keuze van het eerste celloconcerto van Shostakovich, dat door hem redelijk traag werd uitgevoerd. Niet echt mijn favoriet.

Tweede helft  van de avond was weggelegd voor de Koreaanse Seungmin Kang. Niet enkel haar verschijning in een glinsterend rood kleed was eens iets anders dan de mannelijke collega’s in het zwart. Ook haar spel was verrassend: zeer persoonlijk en heel krachtig. ‘Sublimation’ werd in een snel tempo gebracht, veel boeiender, ook in het orkest, met meer schakeringen en soms een speciale celloklank. Soms leek deze als een viool te klinken. Dezelfde effecten in Dvorak 2. Enkele passages klonken bijzonder mooi. Toch heb ik bij haar een dubbel gevoel: de boogaanzetten klonken soms rauw, en geregeld, zeker naar het einde toe, was er een probleem met de intonatie. Voor de meesten was dit voorbehoud er niet: een staande ovatie voor Seungmin Kang sloot de derde wedstrijdavond af.

Lees ook blog 2 - Met de neus tegen de cello!
Lees ook blog 1 - Naast Sire en Hare Majesteit!

De Koningin Elisabethwedstrijd organiseert van 29 mei tot 3 juni 2017 een allereerste sessie voor cello. Deze wedstrijd is bedoeld voor vergevorderde muzikanten die klaar zijn om aan een internationale carrière te beginnen.

Bibliotheekmedewerker Reinhilde is je reporter ter plaatse en brengt verslag uit. Hou dus zeker haar blog hier in het oog. Meer info over de Elisabethwedstrijd vind je op www.concours-reine-elisabeth.be

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Reacties worden eerst gemodereerd
voordat ze op de site verschijnen.

Meer nieuws

Vakantiekoffer vol literatuur

Aaaaah, bijna vakantie. Eindelijk tijd om boeken te lezen. Zie je jezelf al genieten: op een ligbed in je Puurse tuin, op een luchtmatras in de Atlantische Oceaan, …? Bestel alvast je vakantiekoffer met leesvoer in onze bib! Lees verder
Meer nieuws