Bibliotheek Puurs

Elisabethwedstrijd 2017: dag 4 - Oog in oog met de winnaar

gepost op: 2 juni 2017

Na een geslaagde pianosessie 2016 organiseert de Koningin Elisabethwedstrijd voor de eerste keer een cellowedstrijd. Onze medewerker Reinhilde tekent opnieuw present in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten.

Dit is haar verslag van donderdag 1 juni.

Donderdag, een fantastische avond! Wij beleefden alles opnieuw vanop de eerste rij. De Koreaanse Jeong Hyoun Lee (26 jaar) verscheen ten tonele in een zwarte jurk met grijze papavers. Alles startte zoals het hoorde, maar na enkele maten gaf een snaar er de brui aan. Hilariteit bij solist, dirigent, orkest en publiek. De dirigent sprak de zaal toe en weet het voorval aan haar uitvoering die ‘passionné et passionnante’ was. Na het vervangen van voor alle zekerheid twee snaren kon de voorstelling doorgaan. Passie was er zeker bij deze extraverte kandidate. Haar versie van het plichtwerk hoort voor mij bij de betere. Het celloconcerto van Robert Schumann was de juiste keuze. Zij speelde met heel veel emotie, die geuit werd in een bijzondere mimiek, noot per noot. Verwondering, ontroering, extase, een heel scala aan gevoelens illustreerden haar verhaal. Zij beschouwde de orkestpartij ook als de hare. Zij gesticuleerde mee met de dirigent, en ging volledig op in haar spel. Zielsgelukkig, letterlijk. De sympathieke Jeong Hyoun Lee liet niemand onberoerd.

En de avond werd er alleen maar beter op! De erg jong uitziende 22-jarige Japanner Yuya Okamoto bracht een zelfzekere uitvoering van ‘Sublimation’, in een sneller tempo. Okamoto pakte de zaal volledig in met zijn Dvorak 2. Ondanks zijn jonge leeftijd beschikt hij over zeer veel maturiteit. Alles was volledig beheerst en in evenwicht. Hij tilde het orkest mee op. Hij hield dan ook opvallend veel oogcontact met de dirigent en de eerste viool, keek soms zelfs even achterom naar orkestsolisten. Het eerste kippenvelmoment deze week: de cello eindigt, Okamoto laat alles los, terwijl het orkest de laatste finalematen speelt. Iedereen rondom ons was het eens: dit is de (voorlopige) winnaar. En wij zaten oog in oog met hem.

Lees ook blog 3 - Tussen kabels, spots, interviewers en media-VIPs!
Lees ook blog 2 - Met de neus tegen de cello!
Lees ook blog 1 - Naast Sire en Hare Majesteit!

De Koningin Elisabethwedstrijd organiseert van 29 mei tot 3 juni 2017 een allereerste sessie voor cello. Deze wedstrijd is bedoeld voor vergevorderde muzikanten die klaar zijn om aan een internationale carrière te beginnen.

Bibliotheekmedewerker Reinhilde is je reporter ter plaatse en brengt verslag uit. Hou dus zeker haar blog hier in het oog. Meer info over de Elisabethwedstrijd vind je op www.concours-reine-elisabeth.be

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Reacties worden eerst gemodereerd
voordat ze op de site verschijnen.

Meer nieuws

Vakantiekoffer vol literatuur

Aaaaah, bijna vakantie. Eindelijk tijd om boeken te lezen. Zie je jezelf al genieten: op een ligbed in je Puurse tuin, op een luchtmatras in de Atlantische Oceaan, …? Bestel alvast je vakantiekoffer met leesvoer in onze bib! Lees verder
Meer nieuws