Elisabethwedstrijd 2017: dag 4 - Oog in oog met de winnaar

gepost op: 2 juni 2017

Dit is haar verslag van donderdag 1 juni.

Donderdag, een fantastische avond! Wij beleefden alles opnieuw vanop de eerste rij. De Koreaanse Jeong Hyoun Lee (26 jaar) verscheen ten tonele in een zwarte jurk met grijze papavers. Alles startte zoals het hoorde, maar na enkele maten gaf een snaar er de brui aan. Hilariteit bij solist, dirigent, orkest en publiek. De dirigent sprak de zaal toe en weet het voorval aan haar uitvoering die ‘passionné et passionnante’ was. Na het vervangen van voor alle zekerheid twee snaren kon de voorstelling doorgaan. Passie was er zeker bij deze extraverte kandidate. Haar versie van het plichtwerk hoort voor mij bij de betere. Het celloconcerto van Robert Schumann was de juiste keuze. Zij speelde met heel veel emotie, die geuit werd in een bijzondere mimiek, noot per noot. Verwondering, ontroering, extase, een heel scala aan gevoelens illustreerden haar verhaal. Zij beschouwde de orkestpartij ook als de hare. Zij gesticuleerde mee met de dirigent, en ging volledig op in haar spel. Zielsgelukkig, letterlijk. De sympathieke Jeong Hyoun Lee liet niemand onberoerd.

En de avond werd er alleen maar beter op! De erg jong uitziende 22-jarige Japanner Yuya Okamoto bracht een zelfzekere uitvoering van ‘Sublimation’, in een sneller tempo. Okamoto pakte de zaal volledig in met zijn Dvorak 2. Ondanks zijn jonge leeftijd beschikt hij over zeer veel maturiteit. Alles was volledig beheerst en in evenwicht. Hij tilde het orkest mee op. Hij hield dan ook opvallend veel oogcontact met de dirigent en de eerste viool, keek soms zelfs even achterom naar orkestsolisten. Het eerste kippenvelmoment deze week: de cello eindigt, Okamoto laat alles los, terwijl het orkest de laatste finalematen speelt. Iedereen rondom ons was het eens: dit is de (voorlopige) winnaar. En wij zaten oog in oog met hem.

Lees ook blog 3 - Tussen kabels, spots, interviewers en media-VIPs!