Bibliotheek Puurs

Elisabethwedstrijd 2017: dag 5 - Luisteren naar een concert vanop het eerste balkon

gepost op: 3 juni 2017

Na een geslaagde pianosessie 2016 organiseert de Koningin Elisabethwedstrijd voor de eerste keer een cellowedstrijd. Onze medewerker Reinhilde tekent opnieuw present in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten.

Dit is haar verslag van vrijdag 2 juni.

Vrijdag hadden we vanop de zijkant van het eerste balkon een perfect zicht op solist, orkest en dirigent. De 24-jarige Fransman Bruno Philippe trad als eerste aan. Een goede uitvoering van ‘Sublimation’ ging het tweede celloconcerto van Dvorak vooraf. Aanvankelijk vond ik Philippes uitvoering niet zo speciaal, een beetje traag, maar naarmate de avond vorderde, werd zijn cellospel alsmaar interessanter en beter. Ook hij trad geregeld in dialoog met de dirigent en de eerste viool. Soms leek het kamermuziek, met de drie-eenheid als uitvoerder. Zij zaten op één lijn. Het derde deel van Dvorak klonk heel rustig, bijna contemplatief naar het einde toe. Zeer mooi. Ik denk dat deze jongen nog veel potentieel heeft.

De tweede helft van de avond behoorde toe aan de Colombiaan Santiago Canon-Valencia. Met zijn 22 jaar één van de jongste kandidaten. Een Colombiaan in de finale van een Elisabethwedstrijd, dat zijn we niet gewend. Hij valt in alle opzichten op: uiterlijk met verschillende ringen aan elke hand, maar ook qua muziekinterpretatie. Elke wedstrijd opnieuw is er iemand die er in slaagt het plichtwerk in een totaal ander licht te plaatsen. Dit jaar is dat Santiago Canon-Valencia. Van bij de eerste noten trok hij de aandacht door een heel andere benadering. Niet alleen een eigen klankidioom, maar vooral de vloeiende lijn van begin tot einde, zelfs in de ‘tokkel’-passage, maakte het werk veel aangenamer om naar te luisteren. Hij bleef onder alle omstandigheden rustig, zelfs toen zijn strijkstok op het podium viel. ‘Sublimation’ was geen opgelegd werk meer, maar een volwaardige compositie, die hij al jaren leek te spelen. Volledig volgroeid. Idem voor Shostakovich 1. De melodische lijn liep zonder onderbreking van de eerste tot de laatste noot. Een snel eerste en derde deel, een trager middendeel dat bleef boeien, met een altijd even vlot cellospel. Het was een bijzondere uitvoering. Wij genoten van een concert, niet van een wedstrijd. Santiago Canon-Valencia is het buitenbeentje in de reeks. Hij situeert zich als muzikant op een ander niveau dan de overige kandidaten.

Lees ook blog 4 - Oog in oog met de winnaar!
Lees ook blog 3 - Tussen kabels, spots, interviewers en media-VIPs!
Lees ook blog 2 - Met de neus tegen de cello!
Lees ook blog 1 - Naast Sire en Hare Majesteit!

De Koningin Elisabethwedstrijd organiseert van 29 mei tot 3 juni 2017 een allereerste sessie voor cello. Deze wedstrijd is bedoeld voor vergevorderde muzikanten die klaar zijn om aan een internationale carrière te beginnen.

Bibliotheekmedewerker Reinhilde is je reporter ter plaatse en brengt verslag uit. Hou dus zeker haar blog hier in het oog. Meer info over de Elisabethwedstrijd vind je op www.concours-reine-elisabeth.be

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Reacties worden eerst gemodereerd
voordat ze op de site verschijnen.

Meer nieuws

Vakantiekoffer vol literatuur

Aaaaah, bijna vakantie. Eindelijk tijd om boeken te lezen. Zie je jezelf al genieten: op een ligbed in je Puurse tuin, op een luchtmatras in de Atlantische Oceaan, …? Bestel alvast je vakantiekoffer met leesvoer in onze bib! Lees verder
Meer nieuws