Elisabethwedstrijd 2017: dag 6 - Onze vertrouwde plaats

gepost op: 8 juni 2017

Dit is haar verslag van zaterdag 3 juni.

De laatste avond. Vanop onze ondertussen vertrouwde plaats in de ‘fauteuils’ beneden konden we de twee laatste finalisten beleven. Victor Julien-Laferrière (Frankrijk, 27 jaar) trad als eerste aan. Ik vond zijn plichtwerk niet mooi. Het klonk aanvallend, hard en rauw, op het einde na. De titel ‘Sublimation’ paste niet bij zijn visie op het werk. Dezelfde voor mij onaangename celloklank (of was het te wijten aan het feit dat wij er zo dichtbij zaten) kenmerkte zijn Shostakovich 1. Ik hield er absoluut niet van, maar kan niet ontkennen dat hij een volgehouden prestatie leverde van begin tot einde.

Vooraleer de laatste kandidaat opkwam, werd het orkest Brussels Philharmonic in de bloemetjes gezet. Zeer terecht, ik vind dat zij de kandidaten op een schitterende manier begeleid hebben. Dankzij de dirigent Stéphane Denève ontstond er een symbiose tussen elke solist en het orkest.

De Wit-Russische 25-jarige Ivan Karizna sloot de finaleweek af. Hij was toch ook een beetje een opvallende verschijning. Hij bracht het plichtwerk zeer snel en gebruikte een bankkaart i.p.v. een plectrum (zo leek het althans). Het was een zeer goede uitvoering, met een voor mij veel mooiere klank dan de eerste kandidaat. Shostakovich 1 werd in dezelfde lijn verder gezet. Een hoog tempo, heel energiek, met snelle wisselingen van fortissimo naar pianissimo. Een fantastisch einde van deze historische Koningin Elisabethwedstrijd.

Het uur van de waarheid
Mijn favorieten deze week waren: 1. Santiago Canon-Valencia, 2. Yuja Okamoto, 3. Ivan Karizna, 4. Yan Levionnois, 5. Brannon Cho, 6.Jeong Hyoun Lee. Voor de jury was nummer 1. Victor Julien-Laferrière, 2. Yuja Okamoto, 3.Santiago Canon-Valencia, 4. Aurélien Pascal, 5. Ivan Karizna, 6. Brannon Cho. Over vier van de zes laureaten zijn we het dus ongeveer eens. Elke finalist ontving nog een extra applaus en bravo, waarna het publiek voldaan huiswaarts keerde, ondertussen in de gangen nog discussiërend over de al dan niet ‘juiste’ rangschikking. De Koningin Elisabethwedstrijd cello 2017 zat erop. En we hebben er weer van genoten.

Lees ook blog 5 - Luisteren naar een concert vanop het eerste balkon!
Lees ook blog 4 - Oog in oog met de winnaar!
Lees ook blog 3 - Tussen kabels, spots, interviewers en media-VIPs!