Bibliotheek Puurs

Georg Philipp Telemann (1681-1767)

250 jaar geleden overleed Georg Philipp Telemann. Volgens het Guinness Book of Records is deze Duitse barokcomponist de meest productieve componist aller tijden. Met meer dan 3000 werken op zijn naam heeft hij naar schatting meer noten geschreven dan Johann Sebastian Bach en Georg Friedrich Händel samen.

Op wens van zijn moeder ging hij rechten studeren. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Georg Philipp Telemann kwam in contact met de jonge Händel, zij werden goede vrienden en Georg Philipp besloot componist te worden. Hij leerde ook Johann Sebastian Bach kennen. Later werd hij peter van diens zoon Carl Philipp Emanuel Bach.

Telemann leefde en werkte het grootste deel van zijn leven in Hamburg waar zijn naam verbonden blijft aan het Collegium Musicum. Tijdens zijn leven was Telemann de beroemdste in Duitsland levende componist en musicus. Zijn grote oeuvre omvat naast opera's veel kerkmuziek en heel wat (meer dan 1000) instrumentale werken. Slechts een klein deel van al dit werk is bewaard gebleven.

<-- De lijst met nummer 5763 zal hier worden weergegeven -->

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Reacties worden eerst gemodereerd
voordat ze op de site verschijnen.

Meer nieuws

Chanson de fou in Sint-Amands

Bornemnaar Jan Van Landeghem is een begrip in de Belgische en internationale muziekwereld. Op 30 september brengt hij in de Sint-Amanduskerk in Sint-Amands een voorstelling waar muziek, zang en dans als een prachtige symbiose samengaan. Lees verder

Cultuur beleef je samen

Lezingen van Davidsfonds Puurs brengen je in contact met taal, geschiedenis, kunst, wetenschap, actuele religieuze en maatschappelijke problemen en andere culturen. Lees verder
Meer nieuws