Bibliotheek Puurs

Stephen Hawking 1942-2018

De beroemde Britse fysicus Stephen Hawking is overleden op 76-jarige leeftijd. Hawking leed aan ALS, een ongeneeslijke ziekte die de zenuwcellen aantast totdat het lichaam helemaal is verlamd.

Stephen Hawking hield zich bezig met zwarte gaten, het heelal en kosmologie. Hij publiceerde in 1988 het boek A brief history of time, waarvan meer dan tien miljoen exemplaren werden verkocht. In ons land verscheen het boek onder de titel Het heelal. Daarin legde Hawking op een toegankelijke manier de volledige geschiedenis van het gehele universum uit, vanaf de oerknal. Het boek werd een bestseller.

Hij zei aan de BBC dat hij geloofde dat zijn grootste verwezenlijking was dat hij ontdekte dat zwarte gaten niet volledig zwart zijn. Dat is cruciaal om "te begrijpen hoe paradoxen tussen kwantummechanica en de algemene relativiteitstheorie kunnen opgeklaard worden".

In Het heelal hield Hawking nog rekening met het bestaan van God, maar in Het grote ontwerp blijkt dat hij tot andere inzichten was gekomen. Natuurwetten als de zwaartekracht verklaren de oerknal en het begin van ons heelal. "Het is niet noodzakelijk om naar God te wijzen om het universum in werking te zetten", schreef hij.

<-- De lijst met nummer 7589 zal hier worden weergegeven -->

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Reacties worden eerst gemodereerd
voordat ze op de site verschijnen.

Meer nieuws

Lezing Samuel Dali De Schepper

“Wat wil je later worden?” vroeg mijn tante, terwijl ze me nieuwsgierig aankeek. “Later als ik groot zal zijn?” aarzelde ik, “dat weet ik nog niet.” Maar ik wist het wel. Ik wou een jongen worden. Gewoon zijn hoe ik me voelde. Lees verder

❤ voor autisme

In Vlaanderen hebben zo’n 42.000 mensen een autismespectrumstoornis. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Vereniging Autisme. Eén op de 150 kinderen die bij ons geboren worden kampt dus met één of andere vorm van autisme. Dat is een stuk vaker dan pakweg tien jaar geleden. Lees verder
Meer nieuws