Bibliotheek Puurs

❤ voor autisme

In Vlaanderen hebben zo’n 42.000 mensen een autismespectrumstoornis. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Vereniging Autisme. Eén op de 150 kinderen die bij ons geboren worden kampt dus met één of andere vorm van autisme. Dat is een stuk vaker dan pakweg tien jaar geleden. De Vlaamse Vereniging Autisme ziet twee grote oorzaken.

Autisme komt nog steeds vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Er is sprake van drie à vier jongens tegenover één meisje. Volgens sommige onderzoekers zouden meisjes makkelijker in staat zijn hun autisme te camoufleren.

Volgens de Vlaamse Vereniging Autisme wordt autisme tegenwoordig meer vastgesteld omdat de denkstijl in onze huidige wereld lastiger zou zijn: "Er komt veel meer informatie op ons af dan enkele decennia geleden. Je kan en moet meer keuzes maken. Ook de gemiddelde mens heeft het daarbij al eens moeilijk en plooit zich op zichzelf terug. Rolpatronen van man en vrouw, werkgever en werknemer zijn voortdurend aan verandering onderhevig. Vroeger was de wereld veel statischer."

Niet meer dan vroeger
Toch zijn er geen bewijzen dat autisme nu ook vaker voorkomt dan in het verleden. De complicatie kan tegenwoordig gewoon beter, nauwkeuriger en sneller opgespoord worden. Autisme zou nu beter onderkend worden bij personen met een normale begaafdheid, die camouflerende en compenserende strategieën ontwikkelen.

Blue Run 4autism
Naar goede traditie verbinden ze mensen met elkaar op hun uniek wandel- en loopevent, Blue Run 4autism. Dit event wordt volledig gedragen door mensen met autisme en persoonlijk betrokkenen. Ze nodigen iedereen uit om van de Blue Run 4autism een echt festijn van verbondenheid te maken. Verbonden door dezelfde activiteit, samen actief wandelen of lopen; verbonden door ons te omringen met familie en vrienden; verbonden door samen voor 1 doel, autisme, te wandelen of te lopen. Ze organiseren de derde editie op zaterdag 7 april in de Blaarmeersen te Gent. Meer informatie en sfeerbeelden van vorig jaar vind je op bluerun.be.

<-- De lijst met nummer 7726 zal hier worden weergegeven -->

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Reacties worden eerst gemodereerd
voordat ze op de site verschijnen.

Meer nieuws

Lezing Samuel Dali De Schepper

“Wat wil je later worden?” vroeg mijn tante, terwijl ze me nieuwsgierig aankeek. “Later als ik groot zal zijn?” aarzelde ik, “dat weet ik nog niet.” Maar ik wist het wel. Ik wou een jongen worden. Gewoon zijn hoe ik me voelde. Lees verder

❤ voor autisme

In Vlaanderen hebben zo’n 42.000 mensen een autismespectrumstoornis. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Vereniging Autisme. Eén op de 150 kinderen die bij ons geboren worden kampt dus met één of andere vorm van autisme. Dat is een stuk vaker dan pakweg tien jaar geleden. Lees verder
Meer nieuws